Skip links

Journalistieke innovatie

Inwoners & regionale journalistiek

In het najaar van 2020 raakte ik betrokken bij een journalistiek experiment in de regio Amersfoort. Om samen met inwoners achtergrond- en onderzoeksjournalistiek uit de regio te maken.

In 2018 richtte een groep Amersfoorters de Stadsbron op, een digitaal tijdschrift voor achtergrond- en onderzoeksjournalistiek. Ze misten onafhankelijk diepgravend nieuws uit de regio en besloten zelf een bottom-up medium op te richten. Vrij toegankelijk, open source, zonder reclame en met zo weinig mogelijk overhead, dus zonder hoofd- en eindredactie. Vanuit het idee van crowdsourcing: veel mensen nemen een klein stukje van het werk op zich.

Vanaf het najaar van 2020 begeleidde ik een groep betrokken inwoners die elke twee weken bij elkaar kwam om – onder de naam Tanden Erin – zelf aan de slag te gaan met journalistiek. Welke onderwerpen zijn interessant en hoe onderzoek je dat?

De Stadsbron Onderzoekt
Inwoners weten precies wat speelt, maar een journalistiek project van A tot Z uitvoeren is een tijdrovende en ingewikkelde klus. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarom combineerde ik beide krachten in de Stadsbron Onderzoekt.

Samen met Harmen Zijp, Diana Wildschut en Laurens Martina bouwde ik een platform waar inwoners hun onderzoeksvragen kunnen insturen. Vervolgens stuurde ik journalisten op pad om de vraag die het meeste leeft, uit te zoeken – waar mogelijk met de inwoner die de vraag instuurde. Zo gingen journalisten op pad om uit te zoeken hoe het kon dat een monumentaal landhuis in verval raakte en of een regiegemeente nog kennis en kunde in huis heeft.

Binnenkort verschijnt een evaluatie van vier jaar de Stadsbron. Kun je zonder hoofdredacteur? Hoe verloopt een samenwerking tussen journalisten en amateurs? Kortom: welke lessen kunnen we trekken?